Logo NVET

Ouderenwoonoord

De bewoners van een bejaardenoord/verzorgingshuis zijn tegenwoordig streng geselecteerd: men moet een heleboel niet meer kunnen voordat men het fiat krijgt om in deze beschermde omgeving intrek te nemen. Voor het merendeel van de bewoners van een ouderenwoonoord is dan ook sprake van veel beperkingen waardoor de lichamelijke beweeglijkheid is in de meeste gevallen sterk is gereduceerd. Daartegenover staat de wens om alles wat nog wél kan, aan te spreken.

De in de euritmietherapie aangeboden bewegingen spreken een innerlijke beweeglijkheid aan die door herhaling ervan wordt eigen gemaakt. Daardoor wordt de zekerheid in het eigen bewegen vergroot en de vitaliteit bevorderd.  Een element dat bij velen een last veroorzaakt is de letterlijke zwaarte. Hierbij kan de euritmietherapie een helpende hand reiken met aan de lichtkracht gerelateerde bewegingen die het mogelijk maken het lichaam van binnenuit op te richten. Euritmie oefeningen werken ondersteunend in het verbeteren van de ademfunctie en in het bevorderen van de doorbloeding van de hersenen waardoor het geheugen gesterkt kan worden.


Het is van groot belang juist bij de ouder wordende mens een appèl te doen op het hervinden van de steun die de onderste zintuigen, de tastzin, de levenszin, de bewegingszin en de evenwichtszin, bieden in het dagelijks leven. Door deze met de euritmietherapie aan te spreken kan de mens een verhouding vinden tot de beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt.


Ook bij stervensbegeleiding kan euritmietherapie een harmoniserende rol spelen.

 

 

Uitspraken van patiënten

  • " Het is nu twee maanden later en ik heb geen last meer gehad van duizeligheid. De oefeningen doe ik nog dagelijks."

  • "Wat ik zeer charmant vind aan de euritmie is de afwisseling tussen intensief oefenen en dan weer loslaten."

  • "Vast staat, dat hij vooruit gegaan is op het gebied van taal: spelling, schrijven, technisch en begrijpend lezen en rekenen: cijferen, breuken en inzicht."

  • "Ook al heb ik maar een paar minuten geoefend, ik ben dan minder gespannen, rust meer in mezelf en adem rustiger..."

Vind een therapeut in uw regio

03Zoekt u een Euritmietherapeut bij u in de buurt?
Raadpleeg het NVET-Ledenregister.