Euritmietherapie bij kinderen
Een harmonische ontwikkeling van het kind is niet altijd een van zelfsprekende zaak. Er kunnen storingen optreden door een eenzijdige aanleg, ernstige ziektes, organische stoornissen of ingrijpende invloeden van buitenaf, waardoor lichamelijke, motorische of innerlijke processen worden verstoord. In de euritmietherapie bij kinderen vormen taal, muziek en ritme een belangrijk aspect in de oefeningen. Juist door het ritme en het ritmisch herhalen en oefenen, worden groeiprocessen gestuurd en aangesproken. Voor de verdieping van de euritmietherapie helpt het om ook thuis te oefenen.
Enkele voorbeelden voor een verwijzing naar euritmietherapie zijn:
[list bullet-1] [li]Slaapstoornissen, eetstoornissen en allergieën, onrust, overbewegelijkheid, bedplassen, taalproblemen, algemeen vertraagde of te snelle ontwikkeling die zich kunnen uiten in te wakker zijn of te veel naar binnen gekeerd zijn.[/li] [li]Vitaliteitproblemen en organische afwijkingen die ook het gedrag kunnen beïnvloeden, zoals bij horen en zien, ademhaling en stofwisseling, motorische onhandigheid of achterstand.[/li] [li]Emotionele onevenwichtigheid die zich uit in angst, huilen, lusteloosheid, ongeremd gedrag of afstandelijk gedrag.[/li] [li]Leerproblematiek op school, zoals bij dyslexie, dyspraxie, lees- en schrijfproblemen, concentratieproblemen; en sociale problematiek, zoals bij pesten of gepest worden.[/li] [li]Orthodontie, ondersteuning tandregulatie.[/li] [li]Correctie bij oogaandoeningen.[/li][/list]
Euritmietherapie wordt voorgeschreven door een behandelende arts of een medisch specialist, en de oefeningen worden in nauw overleg tussen arts en therapeut gekozen om op de specifieke vraag van de patiënt in te kunnen gaan. Een behandeling van euritmietherapie omvat een periode van veertien keer een half uur, meestal één maal per week. Na een periode van rustpauze kan eventueel een herhalingsperiode volgen.