Logo NVET

Vermoeidheid

In de periode dat ik met euritmietherapie begon had ik drie jaar achter de rug waarin ik te maken had gehad met ernstige, levensbedreigende ziektes. Ik was heel erg verzwakt en had geen vitaliteit meer. Het was zelfs zo, dat ik, als ik stond af te wassen, soms halverwege moest stoppen om uit te rusten. Eigenlijk wist ik niet meer goed hoe het verder moest en had ik weinig hoop op verbetering.
In het therapeuticum zag ik toen folders over euritmietherapie die mijn belangstelling wekten.

 

Niet lang daarna ben ik met euritmietherapie begonnen. Wekelijks oefende ik onder begeleiding, telkens een half uur. Thuis oefende ik elke dag en al gauw gebeurde dit op een vast tijdstip als onderdeel van de dagelijkse bezigheden. Het viel in het begin niet mee om zo gedisciplineerd te zijn dat ik ook daadwerkelijk elke dag oefende. Ik was immers nog steeds erg moe. Gaandeweg begon ik te merken dat de oefeningen iets teweeg brachten en dat er iets veranderde. Hierdoor kon ik de discipline steedsbeter opbrengen.
Een oude, inmiddels overleden euritmietherapeut, Volkier Bentinck, schreef in zijn boekje over euritmietherapie iets over ‘commandokracht’. Ik begreep precies wat hij daarmee bedoelde: het vrij kunnen beschikken over spierkracht en die kunnen inzetten wanneer je dat wilt. Ik was het commando over deze kracht totaal kwijt geraakt en nu begon ik er langzaam weer iets van te herwinnen.


Prettige bijkomstigheid vond ik dat het geen eindeloos gedoe was: na twaalf weken ben ik een half jaar weggebleven en heb op eigen kracht verder geoefend. Daarna ben ik nog een aantal keren terug geweest voor een soort opfris sessies, om te kijken of de oefeningen nog goed gingen.
Ik ben nu zo’n twee jaar verder en doe de oefeningen nog elke dag. Het zit nu in m’n systeem en is net zo gewoon als tandenpoetsen. Het doet me goed om er mee bezig te zijn, ik zie het als een cadeautje aan mezelf elke dag.
Het verbaast me dat een paar ogenschijnlijk simpele oefeningen zoveel teweeg brengen, terwijl ik ook merk dat er regelmatig een nieuw aspect te beleven valt. Ook dat helpt bij mijn proces.
Ik kan iedereen die met vermoeidheidsverschijnselen kampt de euritmietherapie van harte aanbevelen!

 

Uitspraken van patiënten

  • " Het is nu twee maanden later en ik heb geen last meer gehad van duizeligheid. De oefeningen doe ik nog dagelijks."

  • "Wat ik zeer charmant vind aan de euritmie is de afwisseling tussen intensief oefenen en dan weer loslaten."

  • "Vast staat, dat hij vooruit gegaan is op het gebied van taal: spelling, schrijven, technisch en begrijpend lezen en rekenen: cijferen, breuken en inzicht."

  • "Ook al heb ik maar een paar minuten geoefend, ik ben dan minder gespannen, rust meer in mezelf en adem rustiger..."

Vind een therapeut in uw regio

03Zoekt u een Euritmietherapeut bij u in de buurt?
Raadpleeg het NVET-Ledenregister.